02_De_KameleonAan mij werd gevraagd of ik dit schooljaar de VIB van Evelien wilde doen. Ik hoefde daarover niet na te denken en heb gelijk toegestemd. Als beginnend leerkracht wil ik mij graag verder ontwikkelen. Ik ben nog onzeker over mijzelf als leerkracht en wil het graag goed doen.

 

De eerste opname heb ik meerdere keren bekeken en was daarover kritisch. Ik wilde graag overzicht houden over de dertig leerlingen in de groep. Is iedereen aan het werk als ik kinderen individueel begeleid? Samen met Evelien heb ik een plan opgesteld en het motiveerde mij om gelijk aan de slag te gaan.

 

De eerste opname is  door de rest van het team bekeken en zij waren direct enthousiast. De derde opname is ook bekeken door het team en ik kreeg veel positieve reacties. Ik heb hierdoor veel zelfvertrouwen gekregen en ook een bevestiging dat het lesgeven goed gaat. Ik vind een meerwaarde om de andere collega’s jouw video te laten bekijken. Je kunt veel van elkaar leren en elkaar tips geven.

 

Bij de laatste opname was ik erg trots. Ik heb iedere leerling de aandacht kunnen geven die hij of zij nodig had en dan besef je weer waarom je dit werk doet.

Kortom, een erg leerzaam traject.

Leerkracht RKBS Kameleon – Den Dolder

 

 

Een mens is nooit te oud om te leren

Evelien heb ik in april 2014 leren kennen.
Hoewel ik al jarenlange ervaring heb als leerkracht in de kleutergroep, heb ik dankzij Evelien toch nog veel bijgeleerd.
Op een subtiele en integere manier maakt zij opnamen van de lessen, zodat je je niet geremd voelt maar toch vrij je gang kunt gaan.
Evelien merk je niet of nauwelijks op want ze blijft op de achtergrond en dat is zeker ook heel goed voor de kinderen.
Maar signaleren doet ze zeker wel! Ze filmt drie keer een les en houdt je daarmee een spiegel voor.
Je kunt thuis de opnamen van iedere les rustig bekijken en het gefilmde van commentaar voorzien c.q. kanttekeningen maken.
Daarna heb ik in alle rust alles met Evelien kunnen bespreken. Dit is echt open communicatie op basis van wederzijds respect.
Haar opmerkingen worden goed door haar onderbouwd. Ze zoekt naar werkvormen die bij je passen zodat je er iets mee kan tijdens de vervolglessen.
Er verandert veel in het onderwijs en in een heel korte tijd. Daarom is het goed dat Evelien handvatten biedt zodat je niet alleen als lerares maar ook als mens weer met meer energie en enthousiasme verder kunt.
Ikzelf ben er in elk geval een “rijker” mens door geworden.

“An open mind is a joy forever!”